7 Penyakit disebabkan oleh Asap Rokok

7 Penyakit disebabkan oleh Asap Rokok 7 Penyakit disebabkan oleh Asap Rokok 7 Penyakit disebabkan oleh Asap Rokok bahaya asap rokok

Bukan hanya perokok tegar sahaja yang dapat berbagai macam penyakit serius akibat asap rokok yang dihembuskan, tapi juga perokok kurang aktif pun sama. Penyakit-penyakit tersebut bukan sahaja menyebabkan penderitaan yang berpanjangan, bahkan ia boleh membawa kepada kematian.

Di Amerika mencatatkan kematian yang disebabkan oleh asap rokok lebih banyak jika dibandingkan dengan kematian yang disebabkan oleh alkohol, kecelakaan, bunuh diri, AIDS, pembunuhan, dan obat-obatan terlarang. Andai kata Anda tak ingin melihat anak-anak dan orang-orang yang dikasih di sekitar Anda menderita kerana asap rokok yang Anda hembuskan itu, berhentilah merokok sekarang juga.

Ketahui Rahsia Berhenti Merokok Selamanya Hanya Dalam Masa 3 Minggu

Berikut adalah 7  penyakit disebabkan oleh asap rokok:

  1. Kanser. Jenis kanser yang diakibatkan oleh asap rokok adalah kanser paru, mulut, tengkorok, serta kerongkong. Juga kanser pankreas, leher rahim, ginjal dan esofagus.
  2. Penyakit paru. Bronkitis kronis, emfisema adalah penyakit paru yang diakibatkan oleh rokok.
  3. Penyakit kardiovaskuler. Asap rokok menyebabkan penyakit yang mempengaruhi jantung, pembuluh darah jantung, serta pembuluh darah tubuh yang lain. Kadar kolesterol juga meningkat, serta lemak banyak mendap di arteri.
  4. Kesihatan reproduksi. Impoten, disfungsi ereksi, infertilitas, keguguran, lahir pramatang, sindrom kematian bayi mendadak bila asap rokok sering dihirup setiap waktu. Berat badan bayi menurun, anak menderita asma yang juga berpunca dari asap rokok.
  5. Alzheimer. Merokok mempercepatkan penurunan mental, dan menyebabkan alzheimer.
  6. Infeksi saluran pernafasan atas. Merokok mencegah bakteri dan kotoran dapat dibersihkan secara semulajadi oleh tubuh, sehingga risiko infeksi, sinusitis, bronkitis, pneumonia menjadi lebih tinggi.
  7. Penyakit jantung meningkat hingga 25-30%.

Link berkaitan merokok:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge