Breaking News
Home » KESIHATAN » 7 Penyakit disebabkan oleh Asap Rokok
Lazada Malaysia

7 Penyakit disebabkan oleh Asap Rokok

7 Penyakit disebabkan oleh Asap Rokok 7 Penyakit disebabkan oleh Asap Rokok 7 Penyakit disebabkan oleh Asap Rokok bahaya asap rokok

Bukan hanya perokok tegar sahaja yang dapat berbagai macam penyakit serius akibat asap rokok yang dihembuskan, tapi juga perokok kurang aktif pun sama. Penyakit-penyakit tersebut bukan sahaja menyebabkan penderitaan yang berpanjangan, bahkan ia boleh membawa kepada kematian.

Di Amerika mencatatkan kematian yang disebabkan oleh asap rokok lebih banyak jika dibandingkan dengan kematian yang disebabkan oleh alkohol, kecelakaan, bunuh diri, AIDS, pembunuhan, dan obat-obatan terlarang. Andai kata Anda tak ingin melihat anak-anak dan orang-orang yang dikasih di sekitar Anda menderita kerana asap rokok yang Anda hembuskan itu, berhentilah merokok sekarang juga.

Ketahui Rahsia Berhenti Merokok Selamanya Hanya Dalam Masa 3 Minggu

Berikut adalah 7  penyakit disebabkan oleh asap rokok:

 1. Kanser. Jenis kanser yang diakibatkan oleh asap rokok adalah kanser paru, mulut, tengkorok, serta kerongkong. Juga kanser pankreas, leher rahim, ginjal dan esofagus.
 2. Penyakit paru. Bronkitis kronis, emfisema adalah penyakit paru yang diakibatkan oleh rokok.
 3. Penyakit kardiovaskuler. Asap rokok menyebabkan penyakit yang mempengaruhi jantung, pembuluh darah jantung, serta pembuluh darah tubuh yang lain. Kadar kolesterol juga meningkat, serta lemak banyak mendap di arteri.
 4. Kesihatan reproduksi. Impoten, disfungsi ereksi, infertilitas, keguguran, lahir pramatang, sindrom kematian bayi mendadak bila asap rokok sering dihirup setiap waktu. Berat badan bayi menurun, anak menderita asma yang juga berpunca dari asap rokok.
 5. Alzheimer. Merokok mempercepatkan penurunan mental, dan menyebabkan alzheimer.
 6. Infeksi saluran pernafasan atas. Merokok mencegah bakteri dan kotoran dapat dibersihkan secara semulajadi oleh tubuh, sehingga risiko infeksi, sinusitis, bronkitis, pneumonia menjadi lebih tinggi.
 7. Penyakit jantung meningkat hingga 25-30%.

Link berkaitan merokok:

Bukan hanya perokok tegar sahaja yang dapat berbagai macam penyakit serius akibat asap rokok yang dihembuskan, tapi juga perokok kurang aktif pun sama. Penyakit-penyakit tersebut bukan sahaja menyebabkan penderitaan yang berpanjangan, bahkan ia boleh membawa kepada kematian. Di Amerika mencatatkan kematian yang disebabkan oleh asap rokok lebih banyak jika dibandingkan dengan kematian yang disebabkan oleh alkohol, kecelakaan, bunuh diri, AIDS, pembunuhan, dan obat-obatan terlarang. Andai kata Anda tak ingin melihat anak-anak dan orang-orang yang dikasih di sekitar Anda menderita kerana asap rokok yang Anda hembuskan itu, berhentilah merokok sekarang juga. Ketahui Rahsia Berhenti Merokok Selamanya Hanya Dalam Masa 3 Minggu…

Review Overview

Mencari Ilham
Memang Nak Bunuh Diri dan Anak-Anak
Dah Ketagih Apa Nak Buat
Duit Terlebih Banyak Tak Tau Nak Buat Apa

Kesan

Kenapa anda menghisap rokok, sedangkan anda tahu apa akibatnya terhadap diri dan keluarga anda.

User Rating: Be the first one !

About AUC

Terima kasih atas kunjugan anda ke blog Anak Ulu Cheka (AUC) ni. Admin blogger separuh masa di blog anakulucheka.com ni. Blog "Meraban Tapi Berinformasi". Semoga blog ini dapat memberi sedikit manfaat untuk dikongsikan bersama. Jom bersama AUC di Google Plus.

Check Also

khasiat limau nipis

Khasiat Limau Nipis Untuk Kesihatan

Khasiat Limau Nipis Untuk Kesihatan: Sebenarnya limau nipis menyimpan khasiat yang hebat di sebalik rasanya …

5 comments

 1. byk kesan negatif dari asap rokok. alhamdulillah ayah fyna tak merokok.

 2. Perokok pasif paling malang.
  akubiomed recently posted…DiGi’s Menang Besar Contest dengan reload sahajaMy Profile

 3. batu boleh hisap rokok seperti manusia?
  macam mana pulak tu, bro
  TehR recently posted…Pantun Bulan JunMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge