Home » BERITA » Ajaib: Gempa Bumi Menyebabkan Air Bertukar Emas

Ajaib: Gempa Bumi Menyebabkan Air Bertukar Emas

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Ajaib: Gempa Bumi Menyebabkan Air Bertukar Emas

air bertukar emas Ajaib: Gempa Bumi Menyebabkan Air Bertukar Emas

Gempa bumi adalah suanasa yang mengerikan. Bila terjadi pasti kemusnahan yang dahsyat berlaku. Dalam satu abad, korban akibat bencana ini dianggarkan seramai 3.6 juta orang yang terkorban. Itu belum lagi dikira kerugian harta benda.

Namun, sebuah kajian terkini telah mendedahkan bahawa gempa bumi boleh mengubah air menjadi emas. Nampak macam cerita-cerita khayalan dari buku je kan? tapi kejadian ini benar-benar berlaku.

Bagaimana itu boleh terjadi?

Kandungan emas telah tersimpan di dalam perut bumi selama jutaan tahun, dan manusia melakukan carian dengan bantuan gelombang seismik.

ketika terjadinya gempa bumi telah menggoncang batu-batu emas. Memisahkan batu-batu itu menjadi beberapa bahagian, dan membolehkan beberapa bahagian keluar menjadi cecair.

Menurut Jurnal New Scientist, para ahli geologi telah lama mengetahui emas terbentuk daripada sebuah mineral yang kaya kandungan air. Mineral itu mengalir di bawah tanah akibat dari retakan gempa bumi, kemudian menyatu dengan kandungan emas.

Kajian terbaru ini menunjukkan bahawa perubahan tekanan yang berlaku akibat gempa bumi telah membantu mineral itu mengalir menuju kerekahan batu-batuan di bawah perut bumi.

Menurut Dion Weatherley, ahli geofisika di University of Queensland di Australia, yang menjadi ketua penyelidikan, dengan menggunakan beberapa model, para penyelidik mampu menentukan mekanisme kuantitatif yang menghubungkan emas dan mineral.

“Gempa bumi telah membuka banyak celah di dalam perut bumi, kemudian dari celah itu muncul emas yang keluar. Dan akhirnya mineral mengalir di celah itu dan telah membawa kandungan emas,” kata Weatherley.

Ia menjelaskan, cecair mineral yang kaya dengan kandungan emas itu boleh bertukar dengan cepatnya menjadi zat padat. Itu berlaku kerana penurunan suhu yang begitu cepat. “Tekanan udara telah membuat cecair menguap dan meninggalkan seketul emas,” jelasnya.

Emas yang terbentuk dari cecair mineral selepas berlaku gempa bumi tidak begitu banyak. Paling banyak cecair itu membawa satu dari seperjuta elemen yang berharga.

“Namun, zon gempa di kawasan Alpine Fault di New Zealand telah berjaya membina lombong emas selama 100,000 tahun,” kata Weatherley.

Kajian ini telah diterbitkan pada tarikh 17 Mac 2013 di Jurnal Nature Geoscience dengan judul Flash vaporization during Earthquakes evidenced by Gold Deposits.

Sumber Olahan Semula dariĀ Science World Report

Penutup:

Rupanya disebalik musibah yang Allah turunkan ada rahsia yang tersirat disebalik, baru kini terungkai. Allahu Akbar

Meraban Tapi Berinformasi

About Tok Puteh

Terima kasih atas kunjugan anda ke blog Anak Ulu Cheka (AUC) ni. Admin blogger separuh masa di blog anakulucheka.com ni. Blog "Meraban Tapi Berinformasi". Semoga blog ini dapat memberi sedikit manfaat untuk dikongsikan bersama. Jom bersama AUC di Google Plus.

22 comments

  1. terima kasih atas info berguna.
    kekuasaan ALLAH memang tiada tandingannya..

  2. PakarNiaga.com (AMIN)

    Emas…. Emas..
    Perkongsian info yang menarik.. Patutlah kalau di negara / tempat yang mengalami gempa bumi @
    banyak gempa bumi, emas juga banyak..

    Ikhlas,

    Amin Johar
    Webmaster Pakar Niaga

  3. amazing post man.thanks for share.

  4. Baru tahu tentang hal ni. Perkongsian info yang amat menarik.

  5. Subhanallah. Ternyata utk menjadi sesuatu yg bernilai, prosesnye amat rumit dan mencabar.
    hafizmd recently posted…Mampukah Malaysia Tewaskan Yaman Malam Esok?My Profile

  6. banyak emas pun tak guna kalau hidup tak aman :) – biar hidup cam kita ni dah ok bro
    Neu recently posted…DIY Photo Booth Inspired by Instagram: Instagram Fan ProjectMy Profile

  7. Assalam,kayo aku kalau dapat seketul emas nie we… hehehhe

  8. kekuasaan yang Maha Esa…

  9. banyak lagi rahsia Allah S.W.T yang kita tak tahu kan.. Allahuakhbar

  10. salam..
    popaleh la..
    kalau la koi ada kat situ
    nak juga seketul dua :)

  11. Setiap musibah itu pasti ada tersimpan rahsianya yak.. tidak Allah jadikan sesuatu itu kerana ttp ada kelebihannya yak…
    akuanakpahang recently posted…HATI-HATI BILA MEMBUAT JUMPING KERETA.My Profile

  12. wow..besarnya kuasa Allah

  13. perghh, kalau macam gitu ramai-ramai la pindah area lingkaran gunung berapi. boleh jadi kayoo.
    khairul asrol recently posted…Antara Blogger dan WordPress Manakah Yang Terbaik?My Profile

  14. kawan nak buat pasal ni tadi, tapi bila gugel ramai jugak dah buat, pastu ni terpandang kat bloglist auc ade buat jugak, fuh nasib baik tak clash.. kekeke

  15. Yang mengkaji ni tentu dah jumpa banyak emas! :D
    anif recently posted…F1 – Kimi Raikkonen Menang Australian GP 2013My Profile

  16. besar sungguh kuasa Allah SWT…
    papa mifz recently posted…Mifz Genap 2 tahun 5 BulanMy Profile

  17. Rezeki dari Maha Kuasa.

  18. Kuasa allah itu maha besar dan meliputi segalanya.

  19. Begini kisahnya..Allah maha besar..tiada yang mustahil kan bro..hehe
    Hafizul recently posted…Ulangtahun PerkahwinanMy Profile

  20. keindahan di sebalik musibah… subhanallah….

  21. fuhh. memang ajaib ni.
    titan recently posted…Jobdirumah memang tidak tipu saya.My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge