Ajaib: Gempa Bumi Menyebabkan Air Bertukar Emas Ajaib: Gempa Bumi Menyebabkan Air Bertukar Emas
Gempa bumi adalah suanasa yang mengerikan. Bila terjadi pasti kemusnahan yang dahsyat berlaku. Dalam satu abad, korban akibat bencana ini dianggarkan seramai 3.6 juta... Ajaib: Gempa Bumi Menyebabkan Air Bertukar Emas

Ajaib: Gempa Bumi Menyebabkan Air Bertukar Emas Ajaib: Gempa Bumi Menyebabkan Air Bertukar Emas Ajaib: Gempa Bumi Menyebabkan Air Bertukar Emas air bertukar emas

Gempa bumi adalah suanasa yang mengerikan. Bila terjadi pasti kemusnahan yang dahsyat berlaku. Dalam satu abad, korban akibat bencana ini dianggarkan seramai 3.6 juta orang yang terkorban. Itu belum lagi dikira kerugian harta benda.

Namun, sebuah kajian terkini telah mendedahkan bahawa gempa bumi boleh mengubah air menjadi emas. Nampak macam cerita-cerita khayalan dari buku je kan? tapi kejadian ini benar-benar berlaku.

Bagaimana itu boleh terjadi?

Kandungan emas telah tersimpan di dalam perut bumi selama jutaan tahun, dan manusia melakukan carian dengan bantuan gelombang seismik.

ketika terjadinya gempa bumi telah menggoncang batu-batu emas. Memisahkan batu-batu itu menjadi beberapa bahagian, dan membolehkan beberapa bahagian keluar menjadi cecair.

Menurut Jurnal New Scientist, para ahli geologi telah lama mengetahui emas terbentuk daripada sebuah mineral yang kaya kandungan air. Mineral itu mengalir di bawah tanah akibat dari retakan gempa bumi, kemudian menyatu dengan kandungan emas.

Kajian terbaru ini menunjukkan bahawa perubahan tekanan yang berlaku akibat gempa bumi telah membantu mineral itu mengalir menuju kerekahan batu-batuan di bawah perut bumi.

Menurut Dion Weatherley, ahli geofisika di University of Queensland di Australia, yang menjadi ketua penyelidikan, dengan menggunakan beberapa model, para penyelidik mampu menentukan mekanisme kuantitatif yang menghubungkan emas dan mineral.

“Gempa bumi telah membuka banyak celah di dalam perut bumi, kemudian dari celah itu muncul emas yang keluar. Dan akhirnya mineral mengalir di celah itu dan telah membawa kandungan emas,” kata Weatherley.

Ia menjelaskan, cecair mineral yang kaya dengan kandungan emas itu boleh bertukar dengan cepatnya menjadi zat padat. Itu berlaku kerana penurunan suhu yang begitu cepat. “Tekanan udara telah membuat cecair menguap dan meninggalkan seketul emas,” jelasnya.

Emas yang terbentuk dari cecair mineral selepas berlaku gempa bumi tidak begitu banyak. Paling banyak cecair itu membawa satu dari seperjuta elemen yang berharga.

“Namun, zon gempa di kawasan Alpine Fault di New Zealand telah berjaya membina lombong emas selama 100,000 tahun,” kata Weatherley.

Kajian ini telah diterbitkan pada tarikh 17 Mac 2013 di Jurnal Nature Geoscience dengan judul Flash vaporization during Earthquakes evidenced by Gold Deposits.

Sumber Olahan Semula dari Science World Report

Penutup:

Rupanya disebalik musibah yang Allah turunkan ada rahsia yang tersirat disebalik, baru kini terungkai. Allahu Akbar

[Ath Thalaaq:12]
Allah-lah yang menciptakan tujuh langit dan seperti itu pula bumi. Perintah Allah berlaku padanya, agar kamu mengetahui bahwasanya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu, dan sesungguhnya Allah ilmu-Nya benar-benar meliputi segala sesuatu.

[An Nahl:77]
Dan kepunyaan Allah-lah segala apa yang tersembunyi di langit dan di bumi. Tidak adalah kejadian kiamat itu, melainkan seperti sekejap mata atau lebih cepat. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.

[Al Baqarah:106]
Ayat mana saja yang Kami nasakhkan, atau Kami jadikan lupa kepadanya, Kami datangkan yang lebih baik daripadanya atau yang sebanding dengannya. Tidakkah kamu mengetahui bahwa sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu

AUC

Terima kasih atas kunjugan anda ke blog Anak Ulu Cheka (AUC) ni. Admin blogger separuh masa di blog anakulucheka.com ni. Blog "Meraban Tapi Berinformasi". Semoga blog ini dapat memberi sedikit manfaat untuk dikongsikan bersama. Jom bersama AUC di Google Plus.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge