Friday , 4 September 2015
Breaking News
Home » PERSONAL » Cara Membuat Sambal Hitam

Cara Membuat Sambal Hitam

Cara Membuat Sambal Hitam

Dah beberapa kali buat entri berkaitan dengan sambal hitam ni. Kali ni up sekali lagi keyword sambal hitam. Cara membuat sambal hitam ini amat mudah dan simple je. Bahan-bahannya pun simple jugak. Cuma belimbing buluh rebus tu yang payah sikit.

Cara Membuat Sambal Hitam

Bahan-bahannya

  1. Ikan bilis (ditumbuk separuh hancur)
  2. Lada (ditumbuk lumat)
  3. Belimbing rebus (nak tau cara buat belimbing rebus – [ link ]
  4. Bawang kecil (dihiris nipis)

Cara Membuat Sambal Hitam

Cara Membuat Sambal Hitam

Goreng bawang dahulu sehingga kekuningan

Cara Membuat Sambal Hitam

Masukkan serentak ikan bilis (ditumbuk separuh hancur) dan lada serta belimbing rebus tadi . Jangan lupa isilah garam kang tawar pulak.

Cara Membuat Sambal Hitam

Siap! sambal hitam, perggh kena pulak dengan nasi panas, mesti makan tak nak berhenti…

p/s: tak leh lawan mok kome buat lagi buat sambal hitam weh, entah gonenya buat tak tahulah bahan sama, main campak je, tapi sedak pepalih :)

About AUC

Terima kasih atas kunjugan anda ke blog Anak Ulu Cheka (AUC) ni. Admin blogger separuh masa di blog anakulucheka.com ni. Blog "Meraban Tapi Berinformasi". Semoga blog ini dapat memberi sedikit manfaat untuk dikongsikan bersama. Jom bersama AUC di Google Plus.

Check Also

sempat atau tidak

Sempat ke Tidak

Sempat ke tidak? tajuk ringkas je, entri pun ringkas juga sebab dalam mood cuti. Bukan ...

7 comments

  1. sedaaap :d

  2. sedap… makan dengan nasi panas2..fuhhh…

  3. Sedapnya………..nakkkkkkkkkkkk

  4. bw resipi ni ke sarawak rmai yg suker…..

  5. owh..gini rupenye sambal hitam..baru tahu..leh try ni….

  6. kalau orang tua kita yg buat memang tak boleh lawan sedapnya tu. belimbing buluh tu yg melazatkan lagi, jadi sayur.
    Denaihati recently posted…Promosi Web Hosting Denaihati Network – ServerfreakMy Profile

  7. sedap tu.. hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge