Kenali Warna Air Kencing Anda

Urin Test air kencing Kenali Warna Air Kencing Anda Ujian 2BAir 2BKencing

Air Kencing adalah proses dalam tubuh untuk membuang lebihan air dan sisa dalam darah melalui buah pinggang. Warna air kencing kadang-kadang berubah sesuai dengan proses yang terjadi di dalam tubuh. Umumnya, urin yang sihat berwarna kuning cerah hingga kuning coklat. Jika perubahan warna air kencing terjadi sementara (kurang dari 24 jam) dan kembali ke warna kuning, itu normal. Namun kalau perubahan warna terjadi lebih dari sehari, mungkin ada masalah dengan kesihatan anda.

Berikut adalah warna air kencing anda yang harus diketahui dan penyebabnya:

 • Kuning cerah atau terang: Ini adalah warna air kencing ideal yang menandakan tubuh cukup air yang diperlukannya.
 • Kuning coklat: Warna ini menandakan tubuh anda kurang air. Boleh jadi, anda kurang minum sementara banyak air yang keluar melalui peluh yang berlebihan. Anda mengalami hidrasi tahap ringan. Cara untuk mengatasinya anda banyak minum air.
 • Kuning gelap: Warna ini berkemungkinan menunjukkan ada masalah pada organ liver atau hati. Mungkin terjadi kerana hepatitis atau masalah hati yang lain.
 • Putih susu: Ini menunjukkan anda mengalami jangkitan di saluran kencing atau terdapat batu karangl.
 • Merah atau pink: Penyebab air kencing berwarna seperti ini adalah mengambil makanan dengan pewarna merah. Tapi, boleh jadi  adanya campuran dengan darah. Sebaiknya air kencing yangwarna merah perlu pemeriksaan lanjut di hospital. Penyebabnya mungkin buah pinggang, sukan, atau aerobik yang semua itu boleh membuat kerosakan sel darah merah.
 • Oren: kemerahan warna oren pada air kencing lebih disebabkan oleh pengambilan ubat atau makan lobak merah.
 • Biru atau hijau: Banyak kes air kencing berwarna biru atau hijau kerana pengambilan ubat yang berkaitan dengan saluran air kencing. Atau air kencing warna ini terjadi dari pengambilan makanan dengan pewarna tersebut atau makan asparagus.
Diolah semula dari Times of India
Kalau nak tau khasiat air kencing boleh klik sini.

Comments

 1. Eizil says

  Setakat ni memang sentiasa memastikan warna air kencing dalam tahap yang baik, tapi kadangkala ada ketika tidak dapat sumber air yang mencukupi dan mengalami warna kekuningan yang lebih pekat, tapi tak sampai skala bawah sekali dalam gambar tu. :D

 2. shraqs says

  Thank you auc sebab sharing info ni. Ingatkan warna urin ni hanya ada kaitan dengan kandungan gula je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing