Urin Test air kencing Kenali Warna Air Kencing Anda Ujian 2BAir 2BKencing

Air Kencing adalah proses dalam tubuh untuk membuang lebihan air dan sisa dalam darah melalui buah pinggang. Warna air kencing kadang-kadang berubah sesuai dengan proses yang terjadi di dalam tubuh. Umumnya, urin yang sihat berwarna kuning cerah hingga kuning coklat. Jika perubahan warna air kencing terjadi sementara (kurang dari 24 jam) dan kembali ke warna kuning, itu normal. Namun kalau perubahan warna terjadi lebih dari sehari, mungkin ada masalah dengan kesihatan anda.

Berikut adalah warna air kencing anda yang harus diketahui dan penyebabnya:

  • Kuning cerah atau terang: Ini adalah warna air kencing ideal yang menandakan tubuh cukup air yang diperlukannya.
  • Kuning coklat: Warna ini menandakan tubuh anda kurang air. Boleh jadi, anda kurang minum sementara banyak air yang keluar melalui peluh yang berlebihan. Anda mengalami hidrasi tahap ringan. Cara untuk mengatasinya anda banyak minum air.
  • Kuning gelap: Warna ini berkemungkinan menunjukkan ada masalah pada organ liver atau hati. Mungkin terjadi kerana hepatitis atau masalah hati yang lain.
  • Putih susu: Ini menunjukkan anda mengalami jangkitan di saluran kencing atau terdapat batu karangl.
  • Merah atau pink: Penyebab air kencing berwarna seperti ini adalah mengambil makanan dengan pewarna merah. Tapi, boleh jadi  adanya campuran dengan darah. Sebaiknya air kencing yangwarna merah perlu pemeriksaan lanjut di hospital. Penyebabnya mungkin buah pinggang, sukan, atau aerobik yang semua itu boleh membuat kerosakan sel darah merah.
  • Oren: kemerahan warna oren pada air kencing lebih disebabkan oleh pengambilan ubat atau makan lobak merah.
  • Biru atau hijau: Banyak kes air kencing berwarna biru atau hijau kerana pengambilan ubat yang berkaitan dengan saluran air kencing. Atau air kencing warna ini terjadi dari pengambilan makanan dengan pewarna tersebut atau makan asparagus.
Diolah semula dari Times of India
Kalau nak tau khasiat air kencing boleh klik sini.

AUC

Terima kasih atas kunjugan anda ke blog Anak Ulu Cheka (AUC) ni. Admin blogger separuh masa di blog anakulucheka.com ni. Blog "Meraban Tapi Berinformasi". Semoga blog ini dapat memberi sedikit manfaat untuk dikongsikan bersama. Jom bersama AUC di Google Plus.

  • Hafizul

    Jun 9, 2013 #1 Author


    Twitter:
    Emm biasa gak kuninh tu..ingatkn apa..rupanya air masak kurang..hehe
    Hafizul recently posted…Bang, Bangun Sahur, Dah Lewat NiMy Profile

    Reply

  • titan

    Jun 1, 2013 #2 Author

    kena minum air banyak-banyak la lepas ni. haha
    titan recently posted…Tips Buat Duit dengan Blog dari Seminar DenaihatiMy Profile

    Reply

  • cik tom

    May 29, 2013 #3 Author

    dtg baca lg nak share entry ni kt kawan yg tnye…
    cik tom recently posted…Tips Buat Duit dengan Blog dari Seminar DenaihatiMy Profile

    Reply

  • onlajer

    May 18, 2013 #4 Author


    Twitter:
    haha auc aku macam tak perasan pulak post yang ini tq for sharing
    onlajer recently posted…Berani Memberi KomentarMy Profile

    Reply

  • kumpulan cerita

    May 6, 2013 #5 Author

    nice info, thanks ya

    Reply

  • isabellaidura

    Feb 16, 2013 #6 Author

    tulah pasal.. ingat warna putih cernih bahaya. Jom jadi kawan. http://isabellaidura.blogspot.com/. selamat berkenalan.

    Reply

  • Tirana Aduka

    Nov 29, 2012 #7 Author

    ubat pun lei mempengaruhi warna air kcing..

    Reply

  • cik tom

    Nov 25, 2012 #8 Author

    minum air masak byk2 mmg bagus..

    Reply

  • Bro Zulkbo

    Nov 23, 2012 #9 Author

    salam…
    koi selalu minum banyak air
    puteh..kerja pulak dalam aircon
    selalunya kencing warna air je la

    Reply

  • Noorikmal

    Nov 21, 2012 #10 Author

    Assalam, biasanya tahan air kencing nie pun banyak keburukannya kepada kesihatan… thans AUC atas infonya…

    Reply

  • ohcikgu

    Nov 21, 2012 #11 Author

    kena minum air banyak-banykalh jawabnya nih. hehe..

    Reply

  • Jebeng Otai™

    Nov 20, 2012 #12 Author

    salah satu cara ukt kenalpasti kita sihat @ tidak..sesuatu yg selalu kita lakukan..

    Reply

  • hafizrahim

    Nov 20, 2012 #13 Author

    air kencing saya yang 1st..hehehe

    Reply

  • papa mifz

    Nov 20, 2012 #14 Author

    sangat berguna entry nih…tq bro!!!

    Reply

  • hairulafiz

    Nov 20, 2012 #15 Author

    nampak kwn mcm selalu bwh line merah tu, kena byk minum air ni..

    Reply

  • daddydee

    Nov 20, 2012 #16 Author

    terima kasih auc atas perkongsian yang amat berguna ini

    Reply

  • Melastik Bintang

    Nov 20, 2012 #17 Author

    mana satu ek warna..hehehe

    Reply

  • syaifuddin alias

    Nov 20, 2012 #18 Author

    air kencing biru hijau tu tak tahan tu ..haha

    Reply

  • akuanakpahang

    Nov 20, 2012 #19 Author


    Twitter:
    Kalau bukan warna yang disyorkan ada masalahlah tu yak….

    Reply

  • zool

    Nov 20, 2012 #20 Author

    bagus info ni.. insyallah boleh dijadikan panduan

    Reply

  • Eizil

    Nov 20, 2012 #21 Author

    Setakat ni memang sentiasa memastikan warna air kencing dalam tahap yang baik, tapi kadangkala ada ketika tidak dapat sumber air yang mencukupi dan mengalami warna kekuningan yang lebih pekat, tapi tak sampai skala bawah sekali dalam gambar tu. :D

    Reply

    • akubiomed

      Nov 20, 2012 #22 Author

      Bergantung sumber makanan dan minuman diambil. Ada sesetengah ubah boleh mengubah warna air kencing.

      Reply

  • cik tom

    Nov 20, 2012 #23 Author

    tq share entry ni..

    Reply

  • shraqs

    Nov 20, 2012 #24 Author

    Thank you auc sebab sharing info ni. Ingatkan warna urin ni hanya ada kaitan dengan kandungan gula je.

    Reply

  • sohoque

    Nov 20, 2012 #25 Author

    useful info. tq

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing