Home » KESIHATAN » Kenali Warna Air Kencing Anda

Kenali Warna Air Kencing Anda

 Kenali Warna Air Kencing Anda

Air Kencing adalah proses dalam tubuh untuk membuang lebihan air dan sisa dalam darah melalui buah pinggang. Warna air kencing kadang-kadang berubah sesuai dengan proses yang terjadi di dalam tubuh. Umumnya, urin yang sihat berwarna kuning cerah hingga kuning coklat. Jika perubahan warna air kencing terjadi sementara (kurang dari 24 jam) dan kembali ke warna kuning, itu normal. Namun kalau perubahan warna terjadi lebih dari sehari, mungkin ada masalah dengan kesihatan anda.

Berikut adalah warna air kencing anda yang harus diketahui dan penyebabnya:

  • Kuning cerah atau terang: Ini adalah warna air kencing ideal yang menandakan tubuh cukup air yang diperlukannya.
  • Kuning coklat: Warna ini menandakan tubuh anda kurang air. Boleh jadi, anda kurang minum sementara banyak air yang keluar melalui peluh yang berlebihan. Anda mengalami hidrasi tahap ringan. Cara untuk mengatasinya anda banyak minum air.
  • Kuning gelap: Warna ini berkemungkinan menunjukkan ada masalah pada organ TV Onliner atau hati. Mungkin terjadi kerana hepatitis atau masalah hati yang lain.
  • Putih susu: Ini menunjukkan anda mengalami jangkitan di saluran kencing atau terdapat batu karangl.
  • Merah atau pink: Penyebab air kencing berwarna seperti ini adalah mengambil makanan dengan pewarna merah. Tapi, boleh jadi  adanya campuran dengan darah. Sebaiknya air kencing yangwarna merah perlu pemeriksaan lanjut di hospital. Penyebabnya mungkin buah pinggang, sukan, atau aerobik yang semua itu boleh membuat kerosakan sel darah merah.
  • Oren: kemerahan warna oren pada air kencing lebih disebabkan oleh pengambilan ubat atau makan lobak merah.
  • Biru atau hijau: Banyak kes air kencing berwarna biru atau hijau kerana pengambilan ubat yang berkaitan dengan saluran air kencing. Atau air kencing warna ini terjadi dari pengambilan makanan dengan pewarna tersebut atau makan asparagus.
Diolah semula dari Times of India
Kalau nak tau khasiat air kencing boleh klik sini.

About Tok Puteh

Terima kasih atas kunjugan anda ke blog Anak Ulu Cheka (AUC) ni. Admin blogger separuh masa di blog anakulucheka.com ni. Blog "Meraban Tapi Berinformasi". Semoga blog ini dapat memberi sedikit manfaat untuk dikongsikan bersama. Jom bersama AUC di Google Plus.

25 comments


  1. Twitter:
    Emm biasa gak kuninh tu..ingatkn apa..rupanya air masak kurang..hehe
    Hafizul recently posted…Bang, Bangun Sahur, Dah Lewat NiMy Profile

  2. kena minum air banyak-banyak la lepas ni. haha
    titan recently posted…Tips Buat Duit dengan Blog dari Seminar DenaihatiMy Profile

  3. dtg baca lg nak share entry ni kt kawan yg tnye…
    cik tom recently posted…Tips Buat Duit dengan Blog dari Seminar DenaihatiMy Profile


  4. Twitter:
    haha auc aku macam tak perasan pulak post yang ini tq for sharing
    onlajer recently posted…Berani Memberi KomentarMy Profile

  5. kumpulan cerita

    nice info, thanks ya

  6. tulah pasal.. ingat warna putih cernih bahaya. Jom jadi kawan. http://isabellaidura.blogspot.com/. selamat berkenalan.

  7. ubat pun lei mempengaruhi warna air kcing..

  8. minum air masak byk2 mmg bagus..

  9. salam…
    koi selalu minum banyak air
    puteh..kerja pulak dalam aircon
    selalunya kencing warna air je la

  10. Assalam, biasanya tahan air kencing nie pun banyak keburukannya kepada kesihatan… thans AUC atas infonya…

  11. kena minum air banyak-banykalh jawabnya nih. hehe..

  12. salah satu cara ukt kenalpasti kita sihat @ tidak..sesuatu yg selalu kita lakukan..

  13. air kencing saya yang 1st..hehehe

  14. sangat berguna entry nih…tq bro!!!

  15. nampak kwn mcm selalu bwh line merah tu, kena byk minum air ni..

  16. terima kasih auc atas perkongsian yang amat berguna ini

  17. Melastik Bintang

    mana satu ek warna..hehehe

  18. syaifuddin alias

    air kencing biru hijau tu tak tahan tu ..haha

  19. Kalau bukan warna yang disyorkan ada masalahlah tu yak….

  20. bagus info ni.. insyallah boleh dijadikan panduan

  21. Setakat ni memang sentiasa memastikan warna air kencing dalam tahap yang baik, tapi kadangkala ada ketika tidak dapat sumber air yang mencukupi dan mengalami warna kekuningan yang lebih pekat, tapi tak sampai skala bawah sekali dalam gambar tu. :D

  22. tq share entry ni..

  23. Thank you auc sebab sharing info ni. Ingatkan warna urin ni hanya ada kaitan dengan kandungan gula je.

  24. useful info. tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge