Home » BERITA » Kuasa Bateri iPhone 5 Cepat Habis

Kuasa Bateri iPhone 5 Cepat Habis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Bateri iPhone 5 Cepat Habis

iOS%2B6.0.2%2Bupdate Kuasa Bateri iPhone 5 Cepat Habis

Apple baru saja mengeluarkan update terbaru sistem operasi iOS 6 untuk pengguna iPhone 5 dan tablet iPad Mini dengan versi iOS 6.0.2. Terus mendapat tindak balas pengguna iPhone 5 menyatakan versi inilah punca kuasa bateri iPhone 5 cepat habis.

Update sistem operasi iOS 6.02 oleh Apple untuk pengguna iPhone 5 ini dikatakan mengandung bug yang menyebabkan penggunaan kuasa bateri cepat habis. Di laman forum perbincangan Apple sejak beberapa hari yang lalu ramai pengguna mengeluh mengenai penggunaan kuasa bateri cepat habis pada peranti mereka selepas melakukan update ke sistem operasi iOS 6.0.2 ini.

“Hari ini boleh dikatakan saya tidak menggunakan telefon saya sama sekali, dan saya melihat penunjuk bateri menunjukkan 40%, 3 jam selepas mengecas bateri,” kata salah seorang pengguna iPhone 5 yang tidak puasa hati kerana kuasa bateri cepat habis  selepas update ke iOS 6.0.2.

Pelik juga masalah bateri cepat habis ni, selepas update ke sistem operasi iOS 6.0.2 ini hanya dialami oleh pengguna iPhone 5 saja, sedangkan iPad Mini yang juga mendapatkan update iOS 6 tidak mengalami hal tersebut.

Spekulasi awal penyebab cepatnya kehabisan bateri pada iPhone 5 selepas update ke iOS 6.0.2 ini adalah WiFi diberitahu terdapatnya bug pada WiFi dan pihak Apple dikatakan telah memperbaiki masalah ini.

Sumber TechRadar

About Tok Puteh

Terima kasih atas kunjugan anda ke blog Anak Ulu Cheka (AUC) ni. Admin blogger separuh masa di blog anakulucheka.com ni. Blog "Meraban Tapi Berinformasi". Semoga blog ini dapat memberi sedikit manfaat untuk dikongsikan bersama. Jom bersama AUC di Google Plus.

10 comments

  1. samsung galaxy S3 juga sering mengalami masalah yg sama bila upgrade ke firmware baru

  2. smartphone not so smart kan bro..3310 pegang takhta bateri paling tahan.hehehe

  3. rasanya semua smartphone memang alami masalah yang sama, tak dapat nak dielakkan…huhu
    papa mifz recently posted…Selesai Sudah Majlis Bertunang Adik IparMy Profile

  4. Macam2 masalah yang wujud dengan iPhone 5 nie….

  5. syaifuddin alias

    mungkin sebab penggunaan internet yang membuatkan dia cepat habis bateri

  6. jual aje kalau ada masalah. haha..harga masih mahal lagi nih..

  7. Tang iPad mini tu saya setuju. Sebelum & selepas upgrade memang takde beza dr segi bateri.
    shraqs recently posted…Samsung Menamatkan Penguasaan Nokia Selama 14 TahunMy Profile

  8. Salam..
    ermm..macam-macam masaalah
    pulak iPhone 5 nih..sambar
    iPhone 4 lagi baik, murah
    je ler nih :)

  9. Cerita biasa pengguna smartphone samada Android atau IOS. Apa pun jika “bug” sudah dikenalpasti, tunggu sahaja “patch” nya :D
    anif recently posted…Jualan Gudang Converse Dan Yong TauhuMy Profile

  10. Masalah ini pernah berlaku kepada iPhone 3G model generasi ke 2.
    akubiomed recently posted…ChurpChurp membawa khabaran gembiraMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge