Program Guru Penyayang

السلام عليكم

Anda tahu apa itu Program Guru Penyayang? Adakah sekolah anak anda menyambut program Guru Penyayang ini?

Program ini bertujuan menonjolkan kasih sayang guru-guru terhadap para pelajar dengan cara menyambut kehadiran pelajar seawal 6.45 pagi. Guru-guru akan beratur di depan pagar sekolah meraikan kedatangan pelajar pada hari itu sambil mengucapkan terima kasih kerana hadir. Guru-guru juga akan membetulkan tali leher ataupun pakaian pelajar jika tidak kemas sebagai tanda ambil berat & sayangnya guru pada anak murid. Setiap pelajar akan bersalam dengan guru.  Begitu juga waktu pulang, guru-guru akan beratur di pagar sebagai tanda menghantar pelajar pulang sambil mengingatkan pelajar agar hadir ke sekolah pada hari esoknya.

Pelajar tercengang2 melihat apa yang berlaku pagi ni kerana  biasa yang menyambut mereka ialah guru disiplin dengan rotannya bersama pengawas. Mereka tertanya-tanya apa jadi guru-guru hari ni , sangat baik menyamput mereka datang.

Sebenarnya, program ini bertujuan meningkatkan sifat kepedulian guru terhadap muridnya dengan cara mengamalkan nilai kasih sayang, bersikao mesra, mengambil berat, berbudi bahasa, saling menghormati, sentiasa ceria, prihatin dan sabar.

Tu lah besarnya tanggungjawab guru ni, memang bagus tapi tang kena ada kat  sekolah seawal 6.45 tu payah sikit (sekali sekala tak pe). Nak siapkan anak sendiri pun tak sempat weh. Ni kan nak cara ke anak orang.  icon smile Program Guru Penyayang

Comments

  1. mel says

    true..saya pun tak join..malas nak jadi hipokrit..membodohkan diri di pagar p sambut budak2…time guru skola saya bz membodohkan diri mereka..saya bz iron baju ..;)

  2. says

    sebenarnya guru ni dah dari dulu penyayang. x payah buat prog takpa sbb sifat penyayang itu kena ada dan berterusan sampai bila-bila bukan bermusim…mcm buah durian…cuma bila ada pelancaran tu macam hipokrit la pulak..

  3. protonmega says

    Dh lari dari konsep guru. Dh jd mcm pengasuh nursery. Mcm pramugari airasia pun ada. Saya antara guru yg tak setuju. Berlakon dn rasa mcm menipu. Buat kerana terpaksa.

  4. Jomtonton says

    Bagus jugak ada program macam ni.. Memandangkan anak2 murid sekarang ni terlalu hiperaktif, kadang2 cikgu pun dah tak respek, elok juga buat cara ni.. agar mereka sedar dan rasa malu. Dulu budak2 nakal, tapi pandai hormat guru.

    Tapi kesian jugak kat cikgu, masa sendiri dengan keluarga pulak tergadai..

  5. says

    program ni baik, akan tetapi x leh buat selalu, setuju dgn apa yg ditulis, kang guru pun x sempat nk urus anak sendiri

    • KJASA says

      guru bertugas mingguan yang take turn, sethn mungkin 2 atau 3kali jer, tp jgnlah seawal 6.45pg, guru yg berulang jauh tu,mcmane..klu seawal 7.15 pg oklah. tp yg tfk puas hatinya ialah, waktu rehat pun begitu, selepas murid rehat, kena beratur di bawah, guru juga trun ambik murid masuk kelas, klu bangunan sek tu byk blok, jauh plak, mcmane, takan nak turun naik ambik murid klu kelas guru tu before and after rehat kelas yg sama, guru mengadung lg kesian, takde pertimbangan langsung dari pihak pentadbiran. bg alasan guru mengadung takan nak naik turun tangga blok 3 tingkat , patuutnya kena ambik kiralah perkara itu semua, harap pihak cuepeecs ambil tindakan segera terhadap isu ini. PGP ini sudahlah setakat jemput pagi dan hantar pulang sekolah sudah, jgn gunakan swwaktu murid keluar rehat, penat guru2..dahlah kajian beban guru entah kemana, ini kan pula tmabh kerja bodoh lg…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge