Resepi Durian Crepe Resepi Durian Crepe
Sekarang ni kat Kampung auc Ulu Cheka musim durian, tiba-tiba teringinlah nak buat durian crepe yang tengah heboh diperkatakan. Stok durian dari kampung masih... Resepi Durian Crepe

Sekarang ni kat Kampung auc Ulu Cheka musim durian, tiba-tiba teringinlah nak buat durian crepe yang tengah heboh diperkatakan. Stok durian dari kampung masih ada lagi. Tinggal lagi cari bahan-bahan yang lain je. Ini adalah percubaan pertama auc buat durian crepe. Kita tengok jadi ke tidak? Bahan asas untuk membuat durian bantal seperti berikut:-

Resepi Durian Crepe Resepi Durian Crepe Resepi Durian Crepe Blender 2Bbahan

Blender semua bahan di bawah

Bahan-bahan untuk crepe

  • 250grm tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 500ml santan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Pewarna – ikut warna apa nak isi, untuk percubaan ni auc guna perwarna hijau dan kuning
  • 1 sudu tepung ubi
  • 2 sudu besar gula halus
Durian Crepe Resepi Durian Crepe Resepi Durian Crepe Putar 2BCream
putar Non Dairy Whipping Creme hinggal kental

Bahan-bahan durian filling

  • 1 cawan Non Dairy Whipping Creme yang sudah dipukul kental
  • Isi Durian yg telah dilenyek.
durian crepe Resepi Durian Crepe Resepi Durian Crepe bahan 2Bdurian 2Bcrepe
Bahan-bahan yang telah siap untuk dibalut

Cara-cara

  1. Campur semua bahan kemudian blender dan tapis.
  2. Panaskan non-stik pan dengan api yang kecil.
  3. Tuang 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe. (tak perlu terbalikkan dan biarkan permukaan atas kering. Angkat dan biarkan sejuk.
  4. Bentangkan sekeping crepe dan letakkan whipping cream ditengah-tengah,lapis dengan isi durian, tutup semula dengan whipping cream. Akhir sekali lipat dan simpan didalam peti sejuk.
durian crepe Resepi Durian Crepe Resepi Durian Crepe Balut 2BDurian 2BCrepe

Proses nak buat bantal, susah jugak yek….

Durian crepe Resepi Durian Crepe Resepi Durian Crepe Durian 2BKerepot

Huh mula-mula buat tak jadi durian crepe tapi jadi durian kerepot hehehe. Adatlah ni percubaan kali pertama.

Durian Crepe Resepi Durian Crepe Resepi Durian Crepe Durian 2BCrepe

Akhirnya menjadi jugak durian bantal :) Resepi Durian Crepe Resepi Durian Crepe simple smile

Durian Crepe Resepi Durian Crepe Resepi Durian Crepe Durian 2BCrepe 2B1

Siap untuk dimakan, memang best bagi peminat durian. Bagi yang tak minat durian memang tak best. Selamat mencuba….

Penutup:

“Sesungguhnya apa yang kamu sembah selain Allah itu adalah berhala, dan kamu membuat dusta. Sesungguhnya yang kamu sembah selain Allah itu tidak mampu memberikan rezki kepadamu; maka mintalah rezki itu di sisi Allah, dan sembahlah Dia dan bersyukurlah kepada-Nya. Hanya kepada-Nyalah kamu akan dikembalikan.“ (QS. 29:17)

“Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu-bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepadaKu dan kepada dua orang ibu bapakmu, hanya kepada-Kulah kembalimu.“ (QS. 31:14)

AUC

Terima kasih atas kunjugan anda ke blog Anak Ulu Cheka (AUC) ni. Admin blogger separuh masa di blog anakulucheka.com ni. Blog "Meraban Tapi Berinformasi". Semoga blog ini dapat memberi sedikit manfaat untuk dikongsikan bersama. Jom bersama AUC di Google Plus.

  • apiz

    Dec 21, 2012 #1 Author

    cantik hasil kerja bro…

    Reply

  • papa mifz

    Nov 28, 2012 #3 Author

    tabik spring lah pada bro…pandai yer buat sendiri…kagum sebentar…:)

    Reply

    • auc dot com

      Nov 29, 2012 #4 Author

      terima kasih
      bolehlah walau jadi x secantik mana :)

      Reply

  • akubiomed

    Nov 28, 2012 #5 Author

    Akhirnya buat sendiri. :-)

    Reply

  • titan

    Nov 28, 2012 #6 Author

    wahh..kirim ke banting. boleh? segera!

    Reply

  • Budak Felda

    Nov 28, 2012 #7 Author

    hari boleh ngadap durian crepe ni hehehe

    Reply

  • Noorikmal

    Nov 28, 2012 #8 Author

    Assalam, senang jer rupanya nak buat… aku tengok macam sedap…

    Reply

  • Hafizul

    Nov 28, 2012 #10 Author


    Twitter:
    haha..wahhh pandai2..kalau kita berjiran kan best..mesti boleh merasa bersama masakan durian crepe tu..huhu

    Reply

  • Bro Zulkbo

    Nov 27, 2012 #11 Author

    salam..
    ha ha..steady,dah jadi pun..
    warna hijau menjadi pilihan

    Reply

  • Sop

    Nov 27, 2012 #12 Author

    wah.. terbaik lah bro.. buat sendiri
    skrg tgh hangat nih..

    Reply

    • Hafizul

      Nov 28, 2012 #13 Author


      Twitter:
      hehe..tu la kan sop…tak pasal2 pandai buat durian crepe ni…

      Reply

  • Denaihati

    Nov 27, 2012 #14 Author

    syabas, bro buat sendiri, memang puas hati, hari2 boleh buat.

    Reply

  • Eizil

    Nov 27, 2012 #15 Author

    Mantap betul abang kita, buat durian crepe sendiri, tetiba rasa macam nak buat juga, sebab memang stok durian sekarang ni mudah diperolehi… terbaik bro.

    Reply

    • auc dot com

      Nov 27, 2012 #16 Author

      senang je nak buatnya… baru puas makan :)

      Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge