Home » BERITA » Resepi Durian Crepe

Resepi Durian Crepe

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua

Resepi Durian Crepe

Sekarang ni kat Kampung auc Ulu Cheka musim durian, tiba-tiba teringinlah nak buat durian crepe yang tengah heboh diperkatakan. Stok durian dari kampung masih ada lagi. Tinggal lagi cari bahan-bahan yang lain je. Ini adalah percubaan pertama auc buat durian crepe. Kita tengok jadi ke tidak? Bahan asas untuk membuat durian bantal seperti berikut:-

Blender%2Bbahan Resepi Durian Crepe

Blender semua bahan di bawah

Bahan-bahan untuk crepe

  • 250grm tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 500ml santan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Pewarna – ikut warna apa nak isi, untuk percubaan ni auc guna perwarna hijau dan kuning
  • 1 sudu tepung ubi
  • 2 sudu besar gula halus
Putar%2BCream Resepi Durian Crepe
putar Non Dairy Whipping Creme hinggal kental

Bahan-bahan durian filling

  • 1 cawan Non Dairy Whipping Creme yang sudah dipukul kental
  • Isi Durian yg telah dilenyek.
bahan%2Bdurian%2Bcrepe Resepi Durian Crepe
Bahan-bahan yang telah siap untuk dibalut

Cara-cara

  1. Campur semua bahan kemudian blender dan tapis.
  2. Panaskan non-stik pan dengan api yang kecil.
  3. Tuang 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe. (tak perlu terbalikkan dan biarkan permukaan atas kering. Angkat dan biarkan sejuk.
  4. Bentangkan sekeping crepe dan letakkan whipping cream ditengah-tengah,lapis dengan isi durian, tutup semula dengan whipping cream. Akhir sekali lipat dan simpan didalam peti sejuk.
Balut%2BDurian%2BCrepe Resepi Durian Crepe

Proses nak buat bantal, susah jugak yek….

Durian%2BKerepot Resepi Durian Crepe

Huh mula-mula buat tak jadi durian crepe tapi jadi durian kerepot hehehe. Adatlah ni percubaan kali pertama.

Durian%2BCrepe Resepi Durian Crepe

Akhirnya menjadi jugak durian bantal icon smile Resepi Durian Crepe

Durian%2BCrepe%2B1 Resepi Durian Crepe

Siap untuk dimakan, memang best bagi peminat durian. Bagi yang tak minat durian memang tak best. Selamat mencuba….

About Tok Puteh

Terima kasih atas kunjugan anda ke blog Anak Ulu Cheka (AUC) ni. Admin blogger separuh masa di blog anakulucheka.com ni. Blog "Meraban Tapi Berinformasi". Semoga blog ini dapat memberi sedikit manfaat untuk dikongsikan bersama. Jom bersama AUC di Google Plus.

16 comments

  1. cantik hasil kerja bro…

  2. tabik spring lah pada bro…pandai yer buat sendiri…kagum sebentar…:)

  3. Akhirnya buat sendiri. :-)

  4. wahh..kirim ke banting. boleh? segera!

  5. hari boleh ngadap durian crepe ni hehehe

  6. Assalam, senang jer rupanya nak buat… aku tengok macam sedap…

  7. haha..wahhh pandai2..kalau kita berjiran kan best..mesti boleh merasa bersama masakan durian crepe tu..huhu

  8. salam..
    ha ha..steady,dah jadi pun..
    warna hijau menjadi pilihan

  9. wah.. terbaik lah bro.. buat sendiri
    skrg tgh hangat nih..

  10. syabas, bro buat sendiri, memang puas hati, hari2 boleh buat.

  11. Mantap betul abang kita, buat durian crepe sendiri, tetiba rasa macam nak buat juga, sebab memang stok durian sekarang ni mudah diperolehi… terbaik bro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge