Home » BERITA » Senarai Nama Barang yang Ada Unsur DNA Babi?

Senarai Nama Barang yang Ada Unsur DNA Babi?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua

Senarai Nama Barang yang Ada Unsur DNA Babi

 

halal%2Bmalaysia Senarai Nama Barang yang Ada Unsur DNA Babi?

 

Berita penemuan bahan makanan berunsurkan babi semakin menjadi-jadi, terkini  produk HP Sauce dan Tabasco Pepper Sauce yang disahkan mengandungi DNA babi oleh Jakim. Persoalan kenapa setiap makanan perlu adanya unsur babi?

AUC ada mendapat satu risalah yang diedarkan oleh Dr. Rasheed Mos, Universiti Malaya, Persatuan Pengguna Malaysia, Jakim, Jabatan Kastam Malaysia. Kajian ini telah dibuat oleh Mahasiswa UTM, UUM, USM, UKM dan CAP. Mari kita perhatikan adakah kita termasuk dalam pengguna bahan babi ni

Senarai barang yang mengandungi lemak babi

  1. Minyak masak LAM SOON ( Cap Helang dan Buruh)
  2. Ubat Pearl Cream Arche (Thailand)
  3. Ajinomoto (Thailand)
  4. Ais krim berharga RM1.00 ke atas
  5. Semua tauhu buatan orang cina
  6. Sabun LUX dan Lotion Badan Buatan Malaysia, USA dan Thailand
  7. Sabun Fab berbuku
  8. Lobak Jeruk
  9. Mee dan Kueteow basah (buatan cina)
  10. Krim Muka Hazeline Snow

Senarai nama barang yang mengandungi (Kulit babi, uri dan binatang yang tidak halal)

  1. Semua jenis serbuk mee segera terutama Maggi
  2. Pucuk, kulit popia, fish cake dan bebola ikan buatan orang cina
  3. Daging burger import
  4. Sardin, kari ayam dalam tin dan yon taufu buatan orang cina
  5. Kasut bola jenis ‘Gold Cup’
  6. Berus gigi jenis ‘Reach’
  7. Mee kering (sanggol)
  8. Semua sabun mandi yang diimport
  9. Ajinomoto kecuali keluaran kilang lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
  10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran orang islam
  11. Have Pearl Cream
  12. Ramuan Kentucky Fried Chicken dan Mc Donald
  13. Ubat kurap buatan orang cina
  14. Beehon segera siam
  15. Mee rebus tulang dan kiub perasa ayam
  16. Sabun mandi yang berminyak

Senarai nama yang mengandungi gelatin (Lemak babi dan binatang tidak halal)

  1. Bosset wine gum
  2. Dairy milk coklat
  3. Coklat cadbury/ Chewing gum
  4. Sugus strawberry
  5. Passer Doily Mixture
  6. Trebo Mint Chewing gum/ Peppermint
  7. Scothes vikmin
  8. Share extra atrenght
  9. Black current jelly
  10. Royal gulaman dan Decart oranges
  11. Valvis gelatin
  12. Sarung kapsul ubat
  13. Ais krim dalam bekas plastik
  14. Gula-gula fruities
  15. Cake mets vilber punch
  16. Coklat cake
  17. Tepung kastard lady’s choice
  18. Semua jenis jelly
  19. semua jenis gincu
  20. Semua jenis Sheisedo
  21. Lady’s choise jelly
  22. Pringgles Patoto Chip’s
Senarai nama yang mengandungi alkohol dan unsur-unsurnya
  1. Barangan AVON keseluruhannya
  2. Pewangi ketiak terutama jenama Vitalis dan Concord
  3. Minyak rambut Brylcream (hijau)
  4. Racun serangga jenis spray seperti Shektox, Baygon dan Mortin
  5. Seluruh ubat batuk jenis sirup
  6. Keseluruhan ball pen dakwat kering
  7. Tonik bayi grape water, Tonik waterberry compound

p/s: Jumpa artikal berupa pamplet ni kat Masjid selepas solat jumaat.

Nota: Untuk memastikan semua barang di atas ada mengandungi unsur DNA babi atau tidak, anda boleh membuat semakan di lamam web JAKIM untuk kepastian. Jangan percaya bulat-buat apa yang dipaparkan di atas, sekadar untuk kita berkongsi dan beringat dengan apa kita gunakan selaman ini halal ke tidak. Sila klik di sini untuk menyemak status halal dari Portal Halal Malaysia.

 

About Tok Puteh

Terima kasih atas kunjugan anda ke blog Anak Ulu Cheka (AUC) ni. Admin blogger separuh masa di blog anakulucheka.com ni. Blog "Meraban Tapi Berinformasi". Semoga blog ini dapat memberi sedikit manfaat untuk dikongsikan bersama. Jom bersama AUC di Google Plus.

40 comments

  1. banyak jer dalam senarai

  2. maaf ye, tidak semua kapsul ubat dari gelatin babi harap dapat perbetulkan balik.. Gelatin Bovine selalu digunakan dalam teknologi perubatan.. maaf ye kalau tersalah..

  3. Ntahlah… JAKIM??? berape pegawai JAKIM yang buat kerja ini, sampel yg diambil dari kilang bukan pasaran… prosedur kerja harus dikemaskan…

  4. Itulah masalahnya apabila HALAL boleh dijual beli.

  5. Macam banyak je yang haram… selagi Jakim tak keluarkan kenyataan KFC haram, gua masih makan KFC hehe… feveret gua

  6. sedih mahu tangis segalasnya tpaiitu punca ia di jual.wahualam
    suri recently posted…Cara Havoc Membuat Donuat Gebu Lembut Big AppleMy Profile

  7. thank bro atas info ni. baru tau banyak lag yang ada unsur DNA babi ni. adehh.
    khairul asrol recently posted…Pemasaran Email Memang TerhebatMy Profile

  8. Dah ada tanda hala di JAKIM, takkan dikira haram jugak. Ini bukan kita yg bersalah pihak JAKIM la..yg patut menanggung dosa.
    Kamil Salleh recently posted…Kedudukan Terkini Senarai Peserta Contest SEO EridyMy Profile

  9. Nggak nyangka juga kalau kasut bola jenis ‘Gold Cup’ jua mengandung baby
    Sebagai orang Islam kita harus lebih teliti dalam memilih barang dan produk terutama yang dibuat oleh orang non-muslim ya …

  10. kalau dah tahu benda tu semua bukan halal , tetapi kenapa ada dekat pasaran ?

  11. ni bukan list jakim ni….ni list org yg tak nak pergi sekolah yg buat ni…susah payah jakim buat kerja bg kelulusan Halal kat mc D dan KFC…suka suki dia je kata ada unsur babi.

  12. aik.. sabun LUX… atokoiiiii…
    mc pakai lg sampai skrg O…

  13. tolonglh jgn post something yg x benar eventhough jumpa d masjid skalipun. try g JAKIM website n korang akan tahu senarai ni FAKE!byk produk dlm senarai tu mendftr dgn JAKIM. JAKIM sendiri pun dh announce ttg kepalsuan artikel ni.Dan sebgai rkyt malaysia yg brpndidikn,tlg jgn percaya semua khabar angin yg korang dengar dn jgn post apa2 yg korang x thu kesahihannya.
    alkohol-boleh di consume kalau untuk perubatan.

  14. kenapa JAKIM x saman aje yg buat tanda halal tu ttpi sebenarnya x halal?

  15. kenapa senarai barang-barang yang tidak halal di list jakim terdapat di pasaran dengan tanda halal ? jadi, kenapa barang-barang tersebut berada di pasaran dengan tanda halal ?

  16. makan nasi kosong je la nmpknya klu nk slamat….

  17. suker2 dier jer, pada saper yg baca benda ni, jgn terus terkam xtentu hala, saya baca bahagian akhir je da taw org bodoh yg bwat propaganda mcm ni
    alkohol itu menjadi haram apabila di consume n kandungan alkohol yg ader pada minyak wangi bukan haram, siler tanya pendapat org lebih berpengathuan seblom main terjah jer, klo xpon, rajin2 bukak astro oasis/hijrah
    jgn nk ckp la psl bahagian lain dlm artikel ni..kamu2 ni mmg suke terjun jer xpikir pecahkan priuk nasik org, kan?

    • betul tuu , kalau semua benda ada unsur babi , jadi apa guna diaorang buat tanda HALAL tu ? kalau la tanda halal tu menipu , mesti JAKIM dah saman kann ? tak masuk akal betul
      ~

  18. Bila lagi org Islam nak buat produk muslim. Mari kita berjihat keluarkan produk muslim atau Jom sokong ramai-ramai produk HPA dsb.

  19. mqkqn ubi lq jqwqbnyer..cicqh sqntqn…hqk3..

  20. KALAU SIAPA TK NAK PERCAYA IKUT LAH,LG PUN KITA BLH PERCAYA SANGAT KE DENGAN LOGO DAN TANDA HALAL JAKIM TU.PERCAYA DAN TK PERCAYA TU HAK ANDA.

  21. Jangan sebarkan sesuatu perkara kalau sekadar copy paste dan kesahihannya anda sendiri tidak pasti…

    Saya bagi contoh, anda kata Krim Hazeline Snow mengandungi lemak babi (tidak halal), tapi cuba anda rujuk laman ini: http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/component/content/article/7-direktori-halal/126-direktori-halal-malaysia

    Kalau tidak halal, mengapa pula JAKIM mengeluarkan Sijil Halal??

  22. byk jgk kan..tp knpe sume ni masih dijual secara terbuke?kalau betul, pihak berwajib perlu sesuatu secara besar2an!ramai yang teraniaya..

  23. Sir kulop ludin

    bagus info2 ni….
    walaupon secara luaran tetapi menyedorkan!!!

  24. sebab tu le perangai orang islam pon makin teruk….

  25. rakyar Msis kenyang sudah…

  26. Sekadar ada logo aje tidak memadai… statusnya tidak diketahui… perkara ini mmg membosankan kita semua. :(

  27. Salam..
    terima kasih memanjangkan
    info ini..baru koi tahu..
    yang koi heran mudah je
    terjual sehingga ke kedai
    runcit bagai

  28. Cik Purple Pinkypuff

    laaaa~~ kalau semua makanan ada unsur babi.. kita nak makan hape?? ready2 ler nak jadik vegetarian kan.. =_=’ chewing gum pon terlibat sekali??? hahaha~~ lawak la pulak yer.. :D mana dapat list nih ek?

  29. sure ke ni?kadang-kadang sumber yang kita dapat ni byk org putar belit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

%d bloggers like this: