Tanggungjawab Pemimpin Kepada Rakyat

السلام عليكم

Besarnya tanggungjawab seorang pemimpin terhadap rakyatnya. Tapi apakah pemimpin kita mampu lakukan seperti yang disarankan oleh Allah dan Rasulnya dalam himpunan hadis berikut;

 1. Seseorang pemimpin mempunyai peranan dan pengaruh yang tinggi terhadap rakyatnya. Rosaknya rakyat disebabkan rosaknya pemimpin. (Al Ghazali)
 2. Seorang pemimpin diwajibkan memberi nasihat kepada rakyatnya untuk mentaati Allah. (Hadis riwayat Muttafaqun ‘alaih)
 3. Jangan sekali-kali berlaku khianat terhadap rakyat. Pemimpin yang berkhianat kepada rakyat dan tugasnya, maka pada hari kiamat ia akan dihadapkan dalam keaadaan terbelenggu, tidak akan dibuka belenggunya sehingga ia diperiksa oleh Allah swt. atau dicampakkan ke tempat yang membinasakan. (Hadis riwayat Daromi)

 1. Tidak akan masuk syurga seorang pemimpin yang menugaskan seseorang untuk memungut sepersepuluh dari hasil orang/rakyat. (Hadis riwayat Ahmad, Abu Daud, Daromi)
 2. Seorang pemimpin jangan sekali-kali menipu rakyatnya. Seorang pemimpin yang meninggal dunia sedang ia menipu rakyatnya, maka Allah mengharamkan baginya masuk syurga. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)
 3. Seorang pemimpin yang tidak memenuhi hajat (keperluan) rakyatnya maka kelak pada hari kiamat Allah tidak akan memenuhi hajatnya pula. (Hadis riwayat Abu Daud, Tirmidzi)
 4. Hendaknya seorang pemimpin selalu memperhatikan keadaan orang yang dibawah pimpinannya, kerana barangsiapa yang diberi kekuasaan oleh Allah untuk memimpin sedang ia tidak memperhatikan hajat, penderitaan maupun kefakiran mereka, maka Allah tidak akan memperhatikan hajatnya, baik penderitaannya maupun kefakirannya. (Hadis riwayat Abu Daud, Tirmidzi)

***link berkaitan
Jika pemimpin melakukan maksiat
Siapakah pemimpin yang jahat
Sumber gaji pemimpin

Comments

 1. says

  salam..
  realiti..tak mudah nak pikul
  tanggungjawab seorang pemimpin nih
  bukan hanya habuan dunia..tunggu
  pengadilan di akhirat..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing